VOZAČI, OPREZ! EVO NA ŠTA DA OBRATITE PAŽNJU KADA MENJATE ZIMSKE GUME: Izbegnite brzu potrošnju, ovo je NAJBITNIJE
Nameštanje guma, Foto: Profimedia

bezbedna vožnja

VOZAČI, OPREZ! EVO NA ŠTA DA OBRATITE PAŽNJU KADA MENJATE ZIMSKE GUME: Izbegnite brzu potrošnju, ovo je NAJBITNIJE

Sa dolaskom proleća, vozači u Srbiji mogu preći na letnje gume, ali treba proveriti nekoliko ključnih stvari

Objavljeno:

Kako sezona hladnijeg vremena jenjava, dolazi do promena u pravilima koja se tiču vozača širom Srbije, pre svega u skladu sa zakonom, od 1. aprila više nije obavezno imati zimske gume na vozilima, što označava prelazak na letnju sezonu vožnje.

Iako prelazak na letnje gume nije zakonski obavezan, to se svakako preporučuje zbog više razloga. Zimske gume dizajnirane su tako da pružaju bolje performanse pri niskim temperaturama i na snegom pokrivenim ili zaleđenim putevima. Međutim, vožnja sa zimskim gumama na suvim i toplijim putevima može dovesti do brže potrošnje guma, smanjene efikasnosti goriva i produženog kočionog puta.

Automobilska guma
Automobilska gumafoto: RINA

Prema preporukama, dubina šare na pneumaticima treba da bude najmanje 4 milimetra. Ovo je važan bezbednosni faktor, jer pneumatici sa nedovoljno dubokim šarama ne mogu efikasno odvoditi vodu sa puta, što povećava rizik od akvaplaninga. Stoga, pri prelasku na letnje gume, svakako proverite njihovo stanje i dubinu šare.

Vozačima se savetuje da redovno proveravaju stanje svojih guma, bez obzira na sezonske promene. Pravilna briga o pneumaticima i njihova zamena kada je to potrebno ključni su za bezbednu vožnju. Takođe, iako zimske gume više nisu obavezne, važno je biti spreman na iznenadne promene vremena, posebno u planinskim predelima gde se vremenski uslovi brzo mogu promeniti.

Bonus video:

00:11

Dvojica huligana buše gume na automobilu u Žarkovu

(Espreso/Telegraf.rs/N.M./Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.